GOING or COMING

Pentru prima oara in tara natala cu o ampla expozitie de pictura, Imola Popescu Feldberg  soseste in luna mai a acestui an, fidela stilului propriu; dupa 15 ani de existenta in Africa de Sud, Imola va cobori din avion cu un singur bagaj –  lucrarile ce s-au nascut acolo, in spatiul acela pe care nu-l cautase, dar unde trebuia sa existe pentru a se intelege pe sine.      

Before long -- De acum inainte         

Cine este Imola Popescu Felberg? Artista cu un bogat palmares al designerului vestimentar de exceptie,  care, prin colectiile seriale prezentate aici, va lasa impresii de neuitat. Inconfundabile prin concept – croiala si imprimeuri manuale  al caror „parfum” coboara dintr-o combinatie incredibila a fastului bizantin si casual-ul secolului XX – vesmintele propuse au fost remarcabile, lasand amintiri de nesters . Lejeritatea, eleganta si amprenta lor speciala au propus la vremea respectiva o noutate absoluta, calitatile fiindu-le rapid identificate, astfel incat University Museum din Kent (Ohio) va face o achizitie semnificativa.

Integrarea artistei in spatiul african a devenit, probabil, rezultatul unor trairi personale derivate din frustrarile instalate in timp. Curiozitatea si umorul cu care Imola a venit sub soare aveau sa investigheze,  cu  mare blandete umana, lumea cea atat de  noua care isi ofera sentimentele precum florile si fructele naturii; este lumea pe care si-a dorit-o pentru a se elibera de ipocrizie si masti, masti prea multe si imbecile, masti ale unei prea asteptate degeaba societati.

Culture shock -- Visul      Povestea veche

„Legatura mea cu Romania nu a incetat nici o clipa; ea este organica, parte nu atat din mine, cit din felul in care toate lucrurile sunt asezate intr-o miscare permanenta”.

Intalnirea cu spatiul african al compozitiei si cu sistemul de utilizare a culorilor semnifica perceptia unor alte coduri plastice si umane. Descifrarea acestora intr-o ambianta a decorativului, care ii era atat de proprie, a produs surprize intr-un compartiment emotional pe care-l crezuse compromis demult:  candoarea si adevarul simplu al vietii si al mortii, intre ele nefiind decat o derulare de miracole. Simple! Atat de  monumentale  insa!

Double click -- Portret dublu(1)

„Expozitia aceasta – ca si  toate celalte care ar urma – este doar o intamplare fireasca ce leaga episoadele unei vieti pe care eu insami le inteleg cu greu, dar le accept ca pe minuni de care nu trebuie decat sa ma bucur. Ca orice artist, a trebuit sa parcurg drumul meu, caci asa suntem noi, incapatanati – ca doar puteam sa invat de la Brancusi, usor si repede, dar iaca nu am invatat de la el ci a trebuit sa plec la capatul celalalt al lumii sa imi gasesc profesorii.

Am descoperit in Africa libertatea de a simti si de a fi intr-o societate in care aceasta libertate face parte din cultura si traditie intr-un fel care continua  marea natura care cuprinde toate cele – adica regulile sunt, si ele se respecta – dar cumva regulile devin suport in loc sa devina limite”.

Imola Popescu Feldberg va fi prezenta cu prima sa expozitie de pictura la Targu-Jiu,  in cadrul Festivalului International de literatura „Tudor Arghezi”, care se va desfasura in perioada 24 – 26 mai a.c.

„Luand din ambele traditii ceea ce se completeaza armonios, incerc sa ma fac punte intre doua culturi si descopar cu surpriza ca nu este de loc greu sa gasesc cele doua maluri. Sufletul meu e in Romania, inima mea e in Botswana, spiritul meu e liber”.

I want to be like you -- Catelul care te iubeste

 „Malurile celor doua culturi” – se leaga prin arcuirea unui suprarealism de meditatie in care simbolurile construite puternic transmit realitatea individuala, de a fi permanent  intre viata, moarte si miracole.

Alice Dinculescu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s